Opis projektu

ETAP I
1. Opracowanie projektów funkcjonalnych i dokumentacji technicznej innowacyjnych rozwiązań w obszarze mobilnych urządzeń do hydroponicznej produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich.
2. Przeprowadzenie badań dotyczących testowania opracowanych rozwiązań w gospodarstwie należącym do grupy operacyjnej.
ETAP II
3. Ocena wpływu zastosowanych wariantów rozwiązań na wyniki zdrowotne i produkcyjne wybranych gatunków zwierzą roślinożernych, tj. bydło, owce i kozy oraz konie.
4. Ocena efektywności ekonomicznej wdrożenia opracowanego rozwiązania.

Systemy hydroponiczne minimalizują marnotrawstwo wody, ponieważ jest aplikowana bezpośrednio na korzenie roślin, poddawana recyklingowi i wielokrotnie używana. Do wyprodukowania 1 kg zielonki w warunkach hydroponicznych potrzeba około 1,5-2 litrów, w porównaniu z 73, 85 i 160 litrami do wyprodukowania 1 kg zielonki odpowiednio z jęczmienia, lucerny i trawy w warunkach polowych. Ponadto, systemy hydroponiczne wymagają znacznie mniej miejsca i czasu niż systemy konwencjonalne, co sprawia, że te pierwsze są idealne dla w sytuacji ograniczonej powierzchni. Dodatkową korzyścią jest fakt, że nie trzeba stosować płodozmianu, te same gatunki pasz mogą być uprawiane przez cały rok.
Tradycyjna uprawa na zewnątrz musi polegać na pestycydach, aby zapewnić optymalną produkcję. Pasze hydroponiczne są uprawiane w kontrolowanym środowisku bez gleby i dlatego nie są podatne na choroby glebowe, szkodniki czy grzyby, minimalizując użycie pestycydów, insektycydów i herbicydów. Wybuch szkodników lub infekcje w paszach uprawianych hydroponicznie można szybko opanować, opryskując uprawy odpowiednimi pestycydami lub fungicydami, co powoduje, że produkcja pasz tymi metodami wydaje się bardziej efektywna i zrównoważona niż metodami tradycyjnymi.